Oříšky trochu jinak

Oříšky jsou velice oblíbenou potravinou. Je tomu hned z několika důvodů. Jedná se o skvělou svačinu, která nám doplní potřebné množství energie a probudí naše mozkové buňky, jsou plné prospěšných látek a minerálů, představují skvělou potravinu i v období diet, protože doplňují našemu tělu zdravé tuky, které jsou při hubnutí velice důležitou součástí jídelníčku, a jsou zkrátka velice dobré. Jedná se vlastně o takovou zdravou drogu. V jakých zajímavých variantách a úpravách ale můžeme tyto zázračné a křupavé plody najít?

Vůbec nejoblíbenější klasickou variantou jsou oříšky pražené a solené, které jsou vhodnou chuťovkou hlavně k večernímu posedávání u televize a relaxu. Nejedná se sice o zrovna nejzdravější formu, ovšem chuť je zcela neodolatelná. Pozitivním faktem ovšem je, že se jedná o zdravější variantu slané pochutiny, než jsou klasické smažené brambůrky. Velice známé jsou také oříšky v karamelu, čokoládě a ve skořici, které máme nejčastěji úzce spjaté s nejrůznějšími trhy, kde je připravují přímo před našima očima. Kdo by také odolal, když se jejich neodolatelná vůně line na kilometry daleko? Takto upravené oříšky navíc velice dobře vypadají, takže jsou vhodnou volbou na dárek.

Celozrnné sušenky

Poslední roky se stále oblíbenější stávají oříšková mléka, které představují vhodnou alternativu mléka klasického. V obchodech tak nejčastěji saháme po mléce kokosovém, nebo třeba mandlovém. Velice zajímavou volbou je třeba takové kešu mléko. Toto mléko se vyrábí, jak už samotný název koneckonců napovídá, z kešu oříšků, které jsou namočené a následně se rozmixují, na krémovou tekutinu, která vyniká skvěle krémovou chutí, jež je velice vhodná hlavně pro zjemnění například omáček nebo na přípravu polévkových krémů. Protože je toto mléko v regálech obchodů velice drahé, můžete si jej poměrně jednoduše a rychle připravit v pohodlí domova. Stačí jen nechat kešu oříšky namočené nejméně tři hodiny ve vodě, rozmixovat a pokud chcete, aby bylo mléko jemně nasládlé, přidat pár datlí.

Arašídové máslo

Další velice oblíbenou formou oříšků jsou oříškové krémy a másla, které si zamiluje snad každý, kdo je jen jednou ochutná. Nejčastěji se přidávají do kaší, nejrůznějších dezertů anebo třeba do sušenek. Na trhu můžete navíc krémy s proteinem, bílou čokoládou, karamelem anebo v dalším nespočtu nejrůznějších variant. A na závěr ještě jeden tip. Pokud se snažíte do svého života zařadit trochu toho zdravějšího stylu a nemůžete žít bez sladkých oříškových pomazánek jako je například Nutella, nemusíte zoufat, protože na vás výrobci zdravých alternativ rozhodně nezapomněli.