Online

Jak ovlivňují sociální sítě chování našich dětí

Internet je v této době nezbytnou součástí našeho života. Potřebujeme ho k práci, k placení účtů a složenek, k nákupu potravin a zboží, ale také ho využíváme ke sdílení svých názorů a pocitů. A k tomu nám slouží právě sociální sítě. V posledních letech jsou to např. Twitter.com, Facebook.com nebo Instagram.

hra scrabble

Děti si zakládají tzv. profily na těchto portálech a sdílí informace o sobě s ostatními. Mohou zveřejňovat fotky, videa, příspěvky nebo komunikovat prostřednictvím zpráv. Bohužel si neuvědomují, že mnohdy o sobě sdělují více, než je zdrávo a jejich soukromí je narušeno. Není výjimkou, že někdo zneužil osobních dat těchto uživatelů a naboural se i do jiných účtů, např. bankovních.

Zejména děti a mládež se stávají všeobecně na internetu a sociálních sítích závislé. Mají k tomu spád hlavně jedinci s depresivními sklony, kteří pociťují osamělost a sociální úzkost. Každé dítě nemá kolem sebe partu kamarádů, kteří ho vytrhnout ze smutku. Introvertní děti se uchýlí právě k internetu, kde ventilují své pocity veřejně, často s neznámými lidmi. Bohužel ale tímto způsobem ztrácí pojem o realitě, často se uchýlí k myšlence, že nepotřebují kamarády ve škole, že nemusí chodit ven. Jejich svět je pouze na sociálních sítích. Mají pocit, že rodiče jim nerozumí. U některých dětí dojde ke zhoršení prospěchu ve škole a postupně ke změně chování.

Sociální sítě sdílí i celou řadu fotek a videí. Jejich zhlédnutí uživateli dosahují neskutečných čísel. Některá videa jsou bohužel plná agrese, násilí vůči mladším a slabších nebo dětem z jiných národnostních menšin. Mládež se pak nechá inspirovat a vyvolává skupinové rvačky nebo bitky. Bohužel se to stává každodenní realitou a nezbývá, než takové chování postihovat. Internet sdílí samozřejmě i užitečná a pozitivní videa, ale rodiče by měli vést své děti k tomu, aby dokázaly rozlišit realitu od smyšlených informací. Chování děti je jako řetězová reakce, pokud jedno přijde s růžovými vlasy, druhý den je bude mít polovina třídy.
sociální sítě

Děti by neměly mít neomezený přístup na internet. V dnešní době mobilů, tabletů a notebooků je to velmi obtížné, ale má to velký význam pro jejich psychický vývoj. Děti přes internet hrají hry, které často nepřísluší jejich věku a mentalitě. Vyvolávají v nich různé pocity. Začnou lhát a v krajním případě se mohou stát závislými na internetu. Děti vám nikdy nepřiznají reálnou dobu strávenou na mobilu nebo tabletu.