Domácnost

Zpátky k ručním pracem?

Za dob našich babiček byla zručnost nejen nutností – ubrus, dečka, záclonka, nic z toho Vám nezkrášlilo domov lépe, ale také jistou formou koníčku. Nyní však se stává moderní možností relaxu, která navíc nepatří občas mezi nejlevnější záležitosti. Možná i vy jste přemýšleli o tom, zda nezkusit to či ono, ale zjistili jste, že v rodinách je toto umění celkem dobře zapomenuto. Nezoufejte. V dnešní době je spousta možností, od knih přes různá videa až po skupinové kurzy. Co vše mohou nabídnout a vy můžete například vyzkoušet?
 
 jehlice vlna
Drhání
 
Neboli makramé. Celkem neznámé slovo v sobě ukrývá pouze důmyslné vázání uzlů z bavlnky či jiných materiálů. Nejznámější z nich je takzvaný plochý. Tvoří se z něj ozdobné pásky, za socialismu tolik známé síťovky, koberečky či šátky. Jedná se o velmi jednoduchou techniku a levnou záležitost. Stačí vám v podstatě bavlněná šňůrka a vaše ruce.
 
Vyšívání
 
I to se stává velmi zajímavým trendem. Ve specializovaném obchodě seženete barevné příze, plátno se samotnou předlohou, kterou budete vyšívat a samozřejmě nezbytný rámeček v podobě dřevěného kruhu, do kterého se plátno uchytí a které poté může také sloužit k zavěšení na zeď. Vzorů pro vedení jehlou je hned několik, ze školy si jistě vzpomenete třeba na křížkový steh.
 pletené dečky
Pletení
 
Hladce a obrace. Dvě slova jako zaklínadla s ťukání jehlicemi evokuje nejedno dětství. Plést se dá se dvěma, čtyřmi či pěti jehlicemi, které se číslují podle síly používané příze či požadavku na výsledný produkt. Čepice a šály mají obvykle menší oka a přikrývky nebo svetry větší. Na začátku si vystačíte jen se základním postupem, později můžete přidávat různé vzory, korálky, či střídat barvy. V nedávné době bylo velkým trendem pletení dek se silným vzorem bez jehlic jen na rukách.
 
Háčkování
 
Je v podstatě jedno znejtitěrnější prací. I tady můžete volit větší oka na šaty, či malinká na čepice. S háčkováním se také můžete setkat v podobě různých hraček, deček. Opět Vám k tomu jen postačí jeden háček a příze, oboje musí korespondovat mezi sebou.
 
Plstění
 
Suché slouží převážně k výrobě ozdob – ptáčků, víl, bambulek. Používá se k tomu ovčí rouno v různých barvách a plstící jehla se zahnutým hrotem, kterou se rychlím zabodáváním vytváří požadované tvary a propojení materiálů. Mokrým se dá pak zhotovit třeba šála.
 
Patchwork
 
Z anglického překladu patch – záplata, work – práce, mluví toto spojení samo za sebe. Jedná se o sešívání různých kousků látek k sobě tak, aby vytvořily geometrické vzory. Deky, kabáty, přehozy. Fantazii se meze nekladou.